Psychosomatické príčiny ochorení: ZÁVISLOSŤ

17.10.2008 Celý región

(Vnútorný rozpor medzi tým, čo chceme a cítime).
„Našou úlohou je stať sa tým, čím sme... “
(Carl Gustav JUNG)

*Paradox, kým si* Závislosť vo vzťahu na zamilovanosť a zneužívanie* Kto žije tvoj život? *

Často si kladiem otázku čo je prvotnou príčinou závislosti. Hudobná skupina Desmod má v jednej svojej skladbe text:... “ som na tebe závislý, iba ty máš čo chcem...nedýcham a nemyslím kým ťa nemám“... Nakoľko mi tieto slová dosť silne zarezonovali v hlave, začala som sa trochu tým zaoberať a snažila sa o psychosomatické začlenenie práve závislostí. Si závislý na svojom okolí? Nevieš sa rozhodovať bez partnera? Alebo naopak. Myslíš si , že tvoj partner je bez teba stratený? Zdá sa , že sú to naozaj rôzne situácie, ale veríš, že situácia je tá istá, iba pohľad na ňu a jej prevedenie je máličko iné. Závisí od toho, z ktorého uhla pohľadu sa na to dívaš.

Charakteristika: Každodenné alebo pravidelné užívanie určitých látok, liekov, činností alebo požívatín, ktoré môže vyvolať psychickú a fyzickú závislosť s prejavmi abstinenčného syndrómu po ich vysadení. Príčinou môže byť vrodená predispozícia a aktuálne prítomná depresia.
Príčina: alkohol, fajčenie, lieky (benzodiazepíny, analgetiká), jedlo, hracie automaty, sexuálna posadnutosť a pod.
Pomoc: včasné prerušenie aktivít vedúcich k vzniku závislosti
Možné choroby: alkoholizmus, drogová závislosť, gemblerstvo, bulímia, anorexia, tučnota, rôzne druhy sexuálnych odchýlok.
http://www.toplist.cz/cgi-bin/toplist.asp?kat=20Zdroj: internet

Toľko odborné slová medicíny. Skúsme si to rozobrať v prirodzenom ponímaní obyčajných ľudí- neodborníkov. Ako to vlastne funguje?
Prečo sa zamilujeme práve do toho a nie do iného? Ak niekto neverí na lásku, my na šťastnejšej planéte prechádzame procesom, ktorý je hlbokým zážitkom.
***

Anna(Život prežila s puntičkárskym otcom . Za násilníka sa vydala z naliehavej prekonať detskú traumu)...
Celý jej život sa točil okolo nenaplnených vzťahov. Prvý muž pil a bil ju. Ušla z toho vzťahu. Citmi oslabená bola vďačná za akýkoľvek prejav náklonnosti. Slepo sa ponárala z jedného vzťahu do druhého a po čase to bolo znovu to isté. Keď sa rozhodla vyhľadať pomoc, bola už na pokraji síl. Nešťastná a pretučnená. Svoju neschopnosť zvládať situáciu riešila prejedaním sa. Vytvárala si hrubohmotnú ochranu svojich jemnohmotných tiel. Skúšala jednu diétu za druhou, avšak bezvýsledne. Riešenie bolo jednoduché, ale dopracovať sa k nemu už také ľahké nebolo. Anna chcela schudnúť, ale neuvedomovala si, že vlastne potrebuje riešiť vzťahy. Vrstva tuku, ktorá ju mala chrániť bola ako šál alebo kožuch. Obrazne povedané: „kým vonku zúrila neúprosná fujavica, ktorú si vytvorila v svojej hlave, ťažko jej bolo zobliecť teplé odevy, ktoré (aspoň Anna mala podvedomý pocit) ju chránili. “ Najprv bolo potrebné vytvoriť vhodné klimatické podmienky tak, aby si mohla kožuch a šál vyzliecť. Oteplene prostredia znamenalo vrátiť sa do doby, kde si Anna tento spôsob myslenia vytvorila...
...zistilo sa, že pramení v detstve. Jej otec kládol na ňu veľké nároky. Bol perfekcionalista. Spomenula si , ako sa bála, že nebude dosť dobrá. Nevyriešenie tohto vzťahu s otcom sa jej premietlo do všetkých vzťahov a opakovane robila tie isté chyby. Bola závislá na mužoch, ktorí ju napádali. Potrebovala znovu a znovu prežívať pokorovanie a výsmech. Čím viac sa bála že neuspokojí otca, privolávala si podobné vzťahy. Nechápala, že jedine ona môže prelomiť túto trýzeň. Keď ju začal napádať aj druhý muž dopredu očakávala situáciu ako ju zastrašuje a ako sa ho bojí. Prečo si vybrala práve toho muža? Sama si vybrala pravého, aby sa zbavila detskej traumy. Potreba detskú traumu zvládnuť, je jediný spôsob ako zmeniť klimatické podmienky v svojom svete. Bolo naozaj správne, že si ho podvedome vybrala preto, že jedine tak bola ozaj konfrontovaná s tým čo sa dialo v detstve a že s tou ohavnosťou konečne potrebuje niečo urobiť. Anna povedala: „Prečo o tom hovoríte ako o hypotéze? Tak to je! Môj muž je ako prekážka, ktorú musím zdolať. Dobrého muža by som si v živote nezobrala! Možný nepriateľ je môj učiteľ“... A daný proces potreboval aj muž, ktorého si vybrala. Potrebuje prežiť detskú traumu a lepšie ju prežiť. Na manželove výpady už nereaguje strachom. Strach sa stal jej spojencom a prekvitol v lásku. V lásku k sebe samotnej. Vytvorila sa tak jedinečný priestor s dobrou klímou na uvoľnenie prebytočných kíl a kožuch mohol ísť dole bez diét a týrania sa.
Výrok: Pri trochu šťastie sa blízky vzťah môže stať procesom príjemného liečenia.
Pochopila svoje poslanie, odpustila sebe, otcovi a partnerom stala sa sama sebou. Voľba, ktorú by ostatní označili za zlú sa ukázala pre Annu ako jediná správna.
***
Z rozprávky tisíc a jedná noc v jednom príbehu rozpráva Šeherezáda príbeh o Džinovi vo fľaši. Preklínajúc svoje väzenie i ľudstvo, ktoré ho uväznilo vyhrážal sa zbitím práve tomu, kto ho vyslobodil.
Ak sa sila z minulosti prejaví v prítomnosti je tu potreba identifikovať a odblokovať negatívne vplyvy.

***

Príčina všetkých druhov týchto ochorení je nedostatok lásky prameniaci v detstve. Ak sa ti v detstve nedostáva dostatok lásky Z toho automaticky vyplýva veľa strachu, žiaľu, hnevu, ľahostajnosti.
Samozrejme že neexistuje univerzálny „recept“ na odstránenie závislosti. Je to preto, že u každého je príčina rôzna. Veľa odborníkov sa venuje iba niektorému druhu závislosti, napriek tomu skúsim zakategorizovať jednotlivé závislosti podľa najčastejších príčin z hľadiska mojich testov.

1. Závislosť na alkohole.
Máš pocit, že všetci sú proti tebe a nič nejde tak, ako to chceš? Máš pocit , že väčšina ľudí je hlúpych a nevýrazných? Hovoria o tebe, že len kritizuješ a nevidia ako to má byť? Rozčuľujú ťa? Aj tvoj život ťa rozčuľuje? Nič už ťa nenadchýna a život ťa nebaví?.. . Keby si bol bez chýb, nerobilo by ti radosť pozorovať chyby u druhých! Skús sa vcítiť do prežitkov druhých, menej poučovať a viac vnímať, čo ti okolie naznačuje.
A: „ JA som posilnený láskou! “

2. Závislosť na drogách
Si väčšinou unavený?.. . Oni ma odmietajú! Vnútri cítim žiaľ! Som skľúčený a cítim, že nemám inú voľbu. A ja tak veľmi túžim po uznaní! Som sklamaný, keď moje očakávania nie sú „nimi“ naplnené! ... Pamätaj, že ťa druhí môžu mať radi aj bez stáleho preukazovania služieb. Prevezmi zodpovednosť za svoje činy. Nevzdávaj sa svojich prianí. Si zodpovedný za to , ako si ma ostatní cenia.
A: „ JA som v záujme ocenený! “

3. Závislosť na hrách
Postrádaš pochopenie? Máš pocit, že jediný kto ťa chápe je stroj, ktorý ovládaš a ktorý ťa dokáže oceniť? „Samozrejme, že mám svoje názory, ale radšej neriskujem s tým, že ich prejavím! “ ... Dôveruj svojmu rozhodnutiu. Zastav sa! Kam bežíš? Nebo je v tebe! Nehľadáš ho tam, a preto ho míňaš.
A: „JA som svoja vlastná cesta! “

4. Závislosť na jedle
Prečo si tak málo vnímaš seba? Svoju krásu prehliadaš a vidíš len nedostatky. Vidíš svoje slabosti a svoju silu nedbáš! Zaoberáš sa len tým, čo ti iní vyviedli. Svoje tienisté stránky nedokážeš oceniť? Chceš byť stále lepším a pritom nevidíš, ako dobrý už si! Podaj si ruku a zmier sa sám so sebou!
A: „ JA som láska! JA som jednotou ochoty a sebaistoty! “

5. Závislosť na vzťahoch a sexe.
Odmietaš prijať akúkoľvek zodpovednosť za svoju prehru? Máš pocit, že je to ich chyba? Že si zaslúžia , aby ich obvinili?! Myslíš si, že si ťa osud vybral na prehry?.. . Skús rozpoznať svoj podiel na stroskotaní svojich vzťahov! Nie je žiaden nespravodlivý osud a preto ty nemôžeš byť jeho obeťou! Žiadna slepá vonkajšia sila sa s tebou nepohráva, ale tvoje talenty, slabosti a dedičstvá, ktoré si dostal do vienka. Nie je dôležité, čo ti osud venoval, ale ako s tým dokážeš zachádzať!
A: „ JA sa otváram všetkým svojim životným výzvam s láskou! “

***
Tvoj vlastný príbeh...
Každý človek je umelec . Maliar vyjadruje pocity cez obrazy, hudobník cez noty. Farbami ľudí sú slová. Dianie okolo teba popisuješ slovami zo svojho pohľadu. Nie je dôležité mať pravdu a nie je dôležité usvedčiť druhých z omylu. Snaž sa chápať druhých ako umelcov, všetko čomu veria je len ich názor, nemá to nič spoločné s TEBOU! Preto neber veci osobne. Jedinou nedokonalosťou je TVOJ konflikt medzi pravdou a lžou. Dobro a zlo sú len výsledkom tohto konfliktu. Prečo pre rastliny a zvieratá žiaden konflikt neexistuje? Ak veríš v lásku, cítiš sa dobre a život je krásny. Viera v lož produkuje zlo a spôsobuje nespravodlivosť, násilie a utrpenie. Vyber si svoj svet.
TY si autorom príbehu, ktorý rozprávaš sám o sebe. Všetko v TVOJOM príbehu pojednáva o TEBE, z tvojho pohľadu, lebo ty si stredom svojho života. Vytváraním obrazov vedľajších postáv vieš len to, čo si o nich vytvoríš. Skutočnosť je, že nikoho nepoznáš a nik nepozná TEBA. Úcta je jednou z najkrajších prejavov lásky. Ak sa niekto snaží písať príbeh za TEBA, znamená to, že si ŤA neváži. Považuje ťa za zlého umelca, ktorý nie je schopný napísať svoj vlastný príbeh. Ak sa ti TVOJ príbeh nepáči, zmeň ho tak, že zmeníš to, čo si o sebe myslíš. Zbavením sa ilúzii o sebe, zbavíš sa aj ilúzii o iných. Ak zmeníš hlavnú postavu príbehu, zmení sa celý príbeh. Keď sa s tebou rozprávajú iní ľudia, v skutočnosti hovoria k vedľajšej postave v svojom príbehu. Všetko, čo hovoria, je projekciou predstavy, ktorú si o TEBE vytvorili. S TEBOU to nemá nič spoločné!
***
Hlas vedomia ovláda tvoj život. Ak ho nebudeš počúvať, prestane k tebe hovoriť a nakoniec ťa prestane ovládať a opäť začneš žiť autenticky.
***
Milý čitateľ/ka, ja Ti prajem veľa zážitkov s tichom v hlave. Mne samotnej sa to zatiaľ tiež ešte úplne nepodarilo. Ale neprestávam skúšať... ..
RNDr. Monika Kašová
 

Vyberte región